SHINE productie veel eerder dan PALLAS

Pettemerduinen, 12 juli 2022

In een recent interview vertelde de CEO van Shine dat zij komend jaar isotopen gaan produceren in de USA. Dit zal gebeuren met exact dezelfde isotopenfabriek zoals die in Veendam zal worden gebouwd.


De CEO, Greg Piefer, zegt dat zij “at the end of a long road” zijn en met de medische isotoop productie faciliteit in Janesville volgend jaar live gaan. Alleen nucleaire reactoren konden voorheen voldoende neutronenbundels opwekken maar Shine heeft een manier ontwikkeld op basis van fusietechnologie die vele malen goedkoper, schoner en veiliger is.


Zijn hoop is dat als de oude kernreactoren zijn afgedankt dat Shine essentieel is in de “supply chain” (de keten van isotoopproductie en -voorziening). SHINE heeft haar technologie nu tot in detail bewezen en “regulatory approval” (reglementaire goedkeuring) ontvangen voor de grootste medische isotopenfabriek ter wereld, in Janesville.


Het bedrijf kan medische isotopen produceren als molybdeen-99. Dit doet zij door uraniumplaatjes te bestralen. Dit uranium is afgedankt materiaal uit de wapenindustrie dat in een veilige vorm aan Shine wordt geleverd voor een zeer lage prijs. Shine zet dus laagwaardig materiaal om naar hoogwaardig en kan hiermee extreem concurrerend produceren.


Shine opent hiermee ook de weg naar “nuclear waste recycling” Piefer legt uit dat afval van kerncentrales, waarvoor er nog steeds geen lange termijnoplossing is, ongelooflijk veel energie in zich bergt die nog gebruikt kan worden. Hiertoe zal de technologie worden opgeschaald. Zijn verwachting is dat hiermee heel goedkoop energie kan worden opgewekt. Maar dit is lange termijn, eerst zal nu de isotopenproductie op gang komen voordat verdere stappen worden gezet.


Bron:
https://www.wisbusiness.com/2022/shines-medical-isotope-facility-set-to-go-online-next-year/


Noot:
De prognose is dat de fabriek in Veendam in 2026 gereed is: We willen in 2024 bouwen en in 2026 produceren in
Veendam’.