Belangrijke proef voor concurrent Pallas reactor slaagt

LAKA, 24 februari 2022

SMART, de door ASML’s Lighthhouse bedachte technologie om met EUV medische isotopen te produceren, is een flinke stap dichterbij gekomen. Het gaat om een geslaagde proef in Duitsland waarbij een door een intense elektronenbundel bestraald molybdeen target 115 uur koel kon worden gehouden. SMART is een innovatief project om zonder kernreactor Molybdeen-99 voor medische diagnostiek te maken (SMART is een ander proces dan SHINE in Veendam). Molybdeen wordt bij het leeuwendeel van de nucleaire diagnostiek gebruikt. De oude productiemethode van Molybdeen is met behulp kernreactoren, zoals de kapotte HFR, waarvoor het kabinet nu overweegt de Pallas-kernreactor in de plaats te bouwen.

SMART werd ontwikkeld door ASML, veel geprezen, uiteindelijk zelfs Nationaal Icoon, maar werd uiteindelijk weggejaagd door het Nederlandse beleid om vast te houden aan de Pallas-kernreactor, volgens CEO Wennink gedicteerd door de Vaderlandse nucleaire lobby. SMART (toen nog Lighthouse) vond onderdak bij IRE, het Nationaal Instituut voor Radio-elementen, in België, en werd omgedoopt tot Source of MedicAl RadioisoTopes.

De geslaagde test, die werd uitgevoerd door het Eindhovense Demcon in het Duitse Dresden, bestond uit het bestralen en met vloeibaar natrium koelen van een molybdeen targets gedurende een volledige productiecyclus onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die van de toekomstige installatie.

SMART heeft alle papieren om in de nabije toekomst te concurreren met kernreactoren voor de productie van medische isotopen. En SMART is daarbij schoner – geen splijtstofafval – en goedkoper. Het Nederlandse kabinet is van plan juist dit kwartaal nog te beslissen over een financiële deelname in Pallas, een vertraagd en recent twee zo duur geworden kernreactorproject in het Noord-Hollandse Petten.