Informatiebijeenkomst Pallas door Noordkop Centraal

Noordkop Centraal, 30 september 2022

SCHAGEN – Ongeveer 60 belangstellenden hebben zich donderdagavond in Hotel Marktstad in Schagen laten informeren over Pallas, de nieuwe reactor die in Petten moet komen. 

De avond was georganiseerd door de Stichting Duinbehoud, LAKA, Pettemerduinen Kernreactor Vrij en Het Zijper Landschap. Al die organisaties zijn tegen de bouw van de nieuwe reactor. 

Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het rijk 1,32 miljard euro reserveert om Pallas te bouwen. Die reactor is volgens het ministerie van VWS belangrijk voor de productie van medische isotopen, die worden gebruikt voor diagnose en behandeling van verschillende ziekten, waaronder kanker.

Jan van den Heuvel, plaatsvervangend directeur-generaal Programma Leveringszekerheid Medische Isotopen bij het ministerie VWS, kwam het besluit van de regering toelichten. Daarmee begaf Van den Heuvel zich in het hol van de leeuw. 

Van den Heuvel beantwoordde veel vragen uit de zaal, onder andere over de noodzaak van Pallas. Een andere fabrikant van isotopen, Shine, claimt bijna alle isotopen veel eenvoudiger en goedkoper te kunnen maken. 

Volgens Van den Heuvel wordt ook Shine door de overheid gesteund, maar wil het ministerie niet wedden op één paard. “Pallas en Shine zijn beide nodig om monopolie door één partij te voorkomen”, zei Van den Heuvel. 

Na de presentatie van Van den Heuvel kwam ook een vertegenwoordiger van Shine aan het woord. Hij bracht een wervend verhaal over de mogelijkheden van Shine. 

Of de bezoekers iets van de avond hebben opgestoken, is de vraag. De tegenstanders van Pallas hebben vooral iets tegen bebouwing in de duinen en zien het liefst dat het gebied weer wordt teruggegeven aan de natuur.

Bron: https://noordkopcentraal.nl/in-het-hol-van-de-leeuw/