Canadese doorbraak weer een tegenvaller voor Pallasreactor

Gepubliceerd op: 03-11-2019

LAKA, oktober 2019

LAKA oktober 2019

Canadese onderzoekers zijn er in geslaagd om met een deeltjesversneller zuiver Actinium-225 te maken. Actinium-225 was volgens het RIVM één van de medische isotopen waar de nog te bouwen Pallasreactor essentieel voor zou worden. Recent werd ook al bekend dat het Amerikaanse SHINE overweegt om in Petten met deeltjesversnellers Molybdeen-99, een veelgebruikt medisch isotoop, te maken. Naar aanleiding van dat bericht bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een aanvulling uit op haar studie die het Kabinet afgelopen juli naar de Kamer stuurde. In de aanvulling concludeerde het RIVM dat SHINE geen bedreiging vormde voor de business case van de Pallasreactor. Die conclusie lijkt na een maand alweer achterhaald.

In de aanvulling schreef het RIVM verder over Actinium-225: ‘Wel is duidelijk dat actinium-225 erg lastig te verkrijgen is, de wereldproductie is voldoende voor slechts enkele honderden patiënten per jaar. Er zijn nieuwe productiefaciliteiten nodig mocht dit radionuclide daadwerkelijk op grotere schaal gebruikt gaan worden.

Het RIVM ging er op dat moment nog voetstoots van uit dat het bij 'nieuwe productiefaculteiten' om kernreactoren gaat. Nadat er begin van de eeuw fundamentele problemen optraden bij nieuw te bouwen  MAPLE-onderzoeksreactoren, is Canada in 2009 helemaal gestopt met het ontwikkelen van kernreactoren voor medische doeleinden. Om in de vraag te kunnen blijven voorzien is het land daarop koploper geworden op het gebied van deeltjesversneller-onderzoek. Op 25 oktober berichtte het WNN zo dat onderzoekers bij het Canadese TRIUMF www.triumf.ca er in zijn geslaagd om met deeltjesversnellers zuiver Actinium-225 te maken.

Nadat de eerdere marktanalyse over de productie van molybdeen al wankelde, is na één maand de volgende analyse van het RIVM, dat voor therapeutische isotopen zoals Actinium-225 een honderden miljoenen kostende kernreactor onmisbaar is, ook achterhaald.