Campus Petten in de race voor isotopenfabriek

Gepubliceerd op: 14-10-2019

Roel van Leeuwen, NH Dagblad september 2019

De Energy & Health campus in Petten is in de race als locatie voor een nieuwe productiefaciliteit voor medische isotopen. Het gaat om de Europese fabriek van Shine Medical Technologies. Met de investering van dit Amerikaanse bedrijf zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid.
Medische isotopen voor de diagnose van patiënten worden nu nog vooral met behulp van reactoren geproduceerd, maar er zijn diverse alternatieve productiemethoden op komst.
Tot voor kort werden deze alternatieve productiemethoden door velen afgedaan als toekomstmuziek. Maar Shine Medical Technologies is begin dit jaar in Janesville in de Amerikaanse staat Wisconsin gestart met de bouw van een isotopenfabriek voor de grootschalige productie van molybdeen-99. Dit is het uitgangsmateriaal voor technetium-99 dat in ziekenhuizen vaak wordt gebruikt bij de diagnose van patiënten met hart- en vaatziekten en kanker.

Greg Piefer, de topman van Shine, laat in een interview met deze krant weten dat zijn bedrijf over ruim twee jaar in staat moet zijn om op commerciële schaal molybdeen te produceren vanuit de fabriek in Janesville. Een jaar later wil het bedrijf beginnen met de bouw van een isotopenfabriek in Europa. Deze kopie van de fabriek in Amerika moet in 2025 klaar zijn.
Dat het Shine menens is om ook in Europa voet aan de grond te krijgen, blijkt ook uit het feit dat Harrie Buurlage is aangesteld als vice president. Buurlage is oud-topman van NRG, de exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten.

Hij heeft als eerste taak het vinden van de juiste locatie voor de fabriek. De campus in Petten is één van de kandidaten die in beeld is vanwege de nucleaire infrastructuur en de aanwezige kennis op het terrein. Maar volgens Buurlage is het zeker nog geen uitgemaakte zaak dat Shine voor Petten kiest. ,,Ook andere locaties in Nederland en elders in Europa zijn in beeld.’’

Gelijk speelveld

De komst van de Pallas reactor, die de Hoge Flux Reactor na 2025 moet vervangen, kan een voordeel zijn. Piefer ziet kansen voor samenwerking met Pallas en andere partijen op de campus in Petten, maar dan moet er volgens hem wel sprake zijn van een gelijk speelveld. Met andere woorden: als de overheid al steun overweegt dat Shine en Pallas op een gelijke manier hiervan gebruik kunnen maken. ,,Belangrijk is dat de overheid wil dat wij slagen.’’

Pallas ziet voordelen in de komst van Shine. ,,Andere initiatieven zijn hard nodig. Binnen vijftien jaar zal circa 75 procent van de reactoren vervangen moeten worden. Pallas kan de leegte die ontstaat straks niet alleen opvangen’’, aldus woordvoerster Anneloes Geldermans van Pallas.
Shine zou volgens Piefer kunnen samenwerken met Pallas als het gaat om de productie van isotopen waarmee patiënten kunnen worden behandeld. Pallas zou dan de bestraling voor zijn rekening kunnen nemen, terwijl Shine het bestraalde product kan klaar maken voor de farmaceutische industrie.

De ambities van Shine zijn groot. Het bedrijf wil wereldmarktleider worden op het gebied van medische isotopen.
,,Ik denk dat wij met twee fabrieken bijna aan de hele wereldvraag kunnen voldoen als het gaat om molybdeen’’, aldus Piefer, die het onacceptabel zegt te vinden dat vorig jaar tien procent van de patiënten in Amerika verstoken werd van onderzoek met behulp van molybdeen vanwege problemen met de huidige productiecapaciteit.
Maar uiteindelijk reiken de ambities nog verder. Piefer wil uiteindelijk schone energie maken met behulp van nucleaire fusie.