Afgelast!! Informatieavond over Medische isotopen: stand van zaken, maandag 23 maart 2020 in Slot Schagen

Gepubliceerd op: 03-03-2020

Pettemerduinen, 3 maart 2020

Door de recente ontwikkelingen rond het Corona virus is besloten de avond tot nader orde uit te stellen. Met vriendelijke groet, bestuur Pettemerduinen.

In 2009 werden twee nucleaire onderzoekreactoren gesloten voor onderhoud. Niet verrassend, beide waren vijftig jaar oud. Maar beide reactoren waren goed voor bijna de gehele wereldproductie aan Technetium-99. Voor patiënten en ziekenhuizen was het crisis. Operaties werden uitgesteld, scans afgezegd en dokteren vielen terug op oude diagnostiek. De crisis maakte duidelijk dat de keten van medische isotopen, toen afhankelijk van vier gesubsidieerde reactoren uit de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw, fragiel was. Daarnaast speelde een traject om de werkelijke prijs voor isotopen te laten betalen en een omschakeling van gebruik van hoog- naar laagverrijkt uranium. Beide hebben een opdrijvend effect op de kostprijs van isotopen. Deze ontwikkelingen hebben een krachtige impuls gegeven aan de zoektocht naar nieuwe productiefaciliteiten en -methoden. Drie sporen ontwikkelden zich: nieuwe nucleaire reactoren, alternatieve productietechnieken gericht op mondiale productie en ten derde lokale versnellers bijvoorbeeld verbonden aan academische centra.

Op deze avond zullen drie presentaties plaatsvinden die u op de hoogte brengen van de huidige ontwikkelingen, ingezet om een tekort aan medische isotopen te voorkomen.

Presentaties:

Stand van zaken productie van medische isotopen voor de wereldmarkt via nieuwe technologie. Inleiding door drs. H. (Harrie) Buurlage, vicepresident Shine Medical.

Stand van zaken productie van medische isotopen met cyclotrons in ziekenhuizen. Prof. Dr. G.A.M.S. (Guus) van Dongen, hoofd VU University Imaging Center.

Stand van zaken nieuwe Pallasreactor. Dr. H.J. (Hermen) van der Lugt

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen na iedere presentatie.

Datum: 23 maart 2020

Tijdstip/duur: 19.30/ 120 min

Locatie: Slot van Schagen, Ridderzaal, Slotplein 4 te Schagen

Toegang gratis, inloop zaal: vanaf 19:00 uur.

Bij aanvang en na de bijeenkomst is de bar geopend voor koffie/thee, drankjes zijn voor rekening van de bezoeker.